צילום… מי מה ולמה?
זהו, הגענו לרגע המיוחל! עכשיו כשלמדנו את כל השטויות הטכניות והמשעממות, אנחנו מוכנים עם המצלמה ביד ורוצים ללכת ולצלם, אבל… מה מצלמים? איך אנחנו ניגשים לצילום באופן כללי? קודם כל נתחיל ב–למה אנחנו מצלמים, מה הרצון שלנו להשיג בתמונה, האם אנחנו מצלמים אדם, בן משפחה, חיות, צמחים, שקיעות וכדומה.
חשוב לומר, כל אחת מהאופציות הנ“ל מביאה איתה אסכולה שונה לחלוטין שמובילה אותנו לבחירת תאורה, עדשה, זוית, צורת עריכה ספציפית וכו‘. לכן חשוב לדעת קודם במה היינו רוצים להתמקד! במאמר זה נלמד קודם כל איך חושבים על “הדבר” הרבה לפני שמחליטים מה ברצוננו לצלם. במאמר זה לא נשתגע עם כל מינוחים טכניים, אלא נלמד איך לחשוב קודם.
אוקי, אז יש לנו מצלמה ביד… מה עכשיו?
תחילה נשאל את עצמנו, האם אנחנו מצלמים לשם התיעוד (סטייל עיתונות) שזה אומר בעצם שאנחנו לא באים לתת אימרה אומנותית בתמונה אלא לתעד אירוע כזה או אחר, או שאנחנו מצלמים בשביל להעביר רגש מסויים לצופה, מניפולציה על הצופה כדי שיחשוב וירגיש מה שאנחנו החלטנו שירגיש. את מאמר זה נמשיך תחת ההבנה שבחרנו לצלם לשם האומנות ולא התיעוד העיתונאי.
שאלה חשובה: מה תפקידו והשפעתו של הצלם בתוצר הרצוי? כצלם, כמה אני “משפיע” על התוצאה הסופית בתמונה, והאם אני יכול לתמרן את זה לטובתי? התשובה על השאלה היא: המון! כל החלטה שלי כצלם תשפיע באופן ישיר על הרגש וגם על ההבנה של התמונה מבחינת הצופה.
בואו נתחיל מהסוף להתחלה אם כך, בערך… השאלה הראשונה שהגיוני לשאול את עצמו לפני צילום היא: איזה רגש הייתי רוצה להעביר את הצופה? לשם מאמר זה נבחר בשמחה. עכשיו אנחנו שואלים את עצמנו: “מה עושה אותנו שמחים?”, אז לשאלה זו יש המון תשובות, חיות מחמד, ילדים, נוף יפה וכו‘.
אז נאמר שהחלטנו שחיות מחמד זה הנושא עליו נתמקד עבור סֶשֶן הצילום שלנו. משמעות המילה סשן בעולם הצילום, אגב, היא פרק זמן בוא אנו מצלמים משהו מתחילת התהליך ועד הרגע שסיימנו. סשן יכול לקחת משעה עד יום שלם.
לצורך המאמר, בחרנו שתי דוגמאות:
1. שמחה
2. כלב
מה נשאר לנו? לחפש כלב! תודה לאל, חיות מחמד בישראל לא חסרות לנו. אז יאללה, לרחוב!
אם נלך לים או לגינת חיות מגודרת נוכל למצוא בלי סוף כלבים וחיות מחמד, בדרך כלל הבעלים ישמחו לצילום איכותי של חית המחמד שלהם, זה מקל עלינו מאוד.
לאחר שמצאתי את ה“מודֶל” שלנו ואנחנו יודעים לתפעל מצלמה ברמה המינימלית, נשאר לנו רק לצלם.
ברגע שאנחנו יודעים שהרגש אותו בחרנו הוא שמחה נוכל להבין איזה סוג של צילומים אנחנו רוצים לצלם כגון: כלב עם כדור בפה, כלב רץ אל בעליו וכו‘.
התמונות שקישרנו פה מראות באופן ברור שמחה וחיות מחמד, קל מאוד להבין את כל הכתבה ברגע שמסתכלים בתמונות.
כל ההיבטים הטכנים לא חשובים פתאום כשיש תמונה שמבטאת משהו כל כך ברור, וזה יכול להיות לכל רגש.
עכשיו בואו נחליף את המטרה – נלך על רגש עצוב. מה עושה אותנו עצובים? בדרך כלל דברים שקשה לנו לקבל, כגון: עוני, לכלוך, אנשים עצבניים, צפיפות, תמימות שנשברת (ילדים במצבים לא קלים) וכדומה.
נאמר שלכתבה זו בחרנו בעוני, אוקי. מה יכול להיות מצולם בתוך תמונה שמתאר עוני בצורה חדה כמו השמחה והכלב?
בואו נראה כמה דוגמאות:
-כמו בדוגמה עם הכלב, פה מאוד קל לראות ולהבין את הרגש המועבר, עצב.
לסיכום
האלמנטים הטכניים בעולם הצילום הם באמת רק 15% מתמונה טובה, אפשר אפילו לשים את המצלמה על מצב P – PROGRAM MODE ולצלם. הדבר הכי חשוב הוא עניין הרגש, וכמובן שיראו ויבינו את התמונה בצורה ברורה וחדה, אבל חשוב מאוד להגיע להחלטות לגבי אופי התמונה לפני שפשוט הולכים ומצלמים.
ועכשיו, המשימה! לאחר קריאת המאמר הזה ממתינה לכם משימה, קטנה ופשוטה.
1. לבחור רגש אותו היינו מעוניינים להעביר בתמונות שלנו.
2. לבחור את האמצעי (מודל) דרכו נרצה להעביר את רגש זה.
3. לצלם לפחות 20 תמונות מזויות שונות של הרעיון.
4. לבחור 3 תמונות מתוך ה-20 שמביעה הכי נכון את הרעיון והרגש המקורי.
אנחנו מזמינים אתכם לשתף בתגובות הכתבה את הצילומים שיצאו לכם, וכמובן כמו תמיד, בהצלחה!